Daily Archives: 16/05/2022

Poziv na predstavljanje knjige Tihane Petrović Leš Mjesta sjećanja: Sv. Rok i Lovinac

Srdačno pozivamo na predstavljanje knjige profesorice dr. sc. Tihane Petrović Leš, naslova Mjesta sjećanja: Sveti Rok i Lovinac koje će se održati u srijedu, 18. svibnja od 19.15 do 20.00 sati na pozornici I u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, u sklopu Kliofesta – Festivala povijesti. Na predstavljanju će sudjelovati autorica Tihana Petrović Leš, Suzana Leček, Nevena Škrbić Alempijević te Damir Agičić.

Predavanje i radionica za studente etnologije i kulturne antropologije “Iz tradicijske baštine Bosne i Hercegovine: običaj bocanja”

Iz tradicijske baštine Bosne i Hercegovine: običaj bocanja

Bocanje, bockanje, badanje, sicanje, šaranje je tradicijski običaj ukrašavanja tijela, tetoviranjem specifičnih motiva na prstima, zapešću, prsima, čelu, osobito žena u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine. Običaj se izvodio na određene datume ili dijelu godine. O raširenju i podrijetlu običaja, istraživanjima i istraživačima, te o raznolikim motivima govorit će Vera Rede. Uz predavanje je predviđena i radionica s prikazima na koje se načine danas u raznim materijalima može čuvati i prezentirati ova stara baština.

Vera Rede, redovita profesorica na Zavodu za materijale i tribologiju Fakulteta strojarstva i brodogradnje, aktivna je članica Udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine "Kragulj" u Svetoj Nedjelji. Rođena i odrasla u Bosni i Hercegovini,  bavi se istraživanjima, interpretacijom i prezentacijom bosanskohercegovačke baštine.

Radionica će se održati dana 18. svibnja 2022. godine od 12. 30 do 14.00 sati u dvorani A-001

Organizatorica predavanja i radionice red. prof. Tihana Petrović Leš