Međunarodna doktorska škola Transformations in European Societies

U razdoblju od 10. do 16. listopada 2022. godine na Sveučilištu u Grazu održana je Međunarodna doktorska škola „Transformations in European Societies“.
U radu doktorske škole s našeg Odsjeka sudjelovali su prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak, asistentica i doktorandica Iva Grubiša te alumna programa dr. sc. Romana Pozniak s Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Jesenska sesija okupila je doktorske studente i nastavnike Sveučilišta u Tel Avivu, Sveučilišta u Baselu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Münchenu, Sveučilišta u Edinburgu te Sveučilišta otočja i visočja iz Škotske. U sklopu doktorske škole održane su radionice, izlaganja i javna predavanja.
Polaznici su kroz tjedan dana obradili su čitav niz tema te popratili napredak doktorskih studenata. Izlaganja su obuhvatila teme poput: retribalizacije municipalne politike u Švicarskoj, istraživanje kreativnih pristupa u ekonomiji oskudice, preživljavanje palestinskih nomada i okolišna pitanja u Jordanskoj dolini, subjektivne temporalnosti pacijenata s dijagnozom demencije…. i mnoge druge teme doktorskih istraživanja koje provode doktorandi međunarodne škole.
Osim doktorskih izlaganja, održano je i predavanje „Meanings of Europe. Ethnological perspectives from Scotland and Montenegro“, koje su održali alumni škole: dr. sc. Alastair Mackie i Elisabeth Luggauer.
Polaznici su također imali priliku sudjelovati u nizu radionica iz senzorne etnografije (Nevena Škrbić Alempijević), kreativne etnografije (Ullrich Kockel), kolaborativnog istraživanja (Caroline Gatt), etnografske hermeneutike (Katharina Eisch-Angus) te književnosti kao antropološkog izvora (Mairéad Nic Craith).
Uz nastavu, izlaganja i javna predavanja, doktorska škola bila je prilika za upoznavanje radnika i useljeničkog Graza. Predavanje/šetnju: „De-Centering Graz: Citywal“ organizirala je prof. dr. sc. Katharina Eisch-Angus sa Sveučilišta  Grazu s kojom smo obišli
nekadašnju industrijsku zonu Graza, danas prijeporno mjesto ubrzane gentrifikacije i rasta anti-useljeničkog sentimenta.
Djelić atmosfere s doktorske škole donosimo vam u galeriji