Monthly Archives: October 2022

Izborna skupština Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije

Klub studenata etnologije i kulturne antropologije (KSEKA) održava Izbornu skupštinu 10.11.2022. u 20h u D5.

Predložen Dnevni red je sljedeći:

  1. Godišnji izvještaj
  2. Izbori novog predstavništva
  3. Upis novih članova i podjela po sekcijama
  4. Razrada plana za ak. god. 2022/2023
  5. Druženje 

Na godišnjoj skupštini u Klub se mogu učlaniti svi zainteresirani – studenti etnologije i kulturne antropologija kao i studenti svih ostali studija na FFZG-u.

Svi koji se žele kandidirati za određenu poziciju u Klubu (predsjedništvo i tajništvo, uredništvo časopisa Kazivača) za izbornu skupštinu pripremite prijedloge aktivnosti koje biste željeli postići u tekućoj akademskoj godini.

Veselimo se vašem dolasku. Nakon skupštine planirano je druženje.

Za sva pitanja obratite nam se na klub.studenata.kseka@gmail.com

Znanstveni skup „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“

Znanstveni skup „Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti“ održat će se 20. i 21. travnja 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Više informacija o navedenom događanju pronaći ćete ovdje: https://www.ffos.unios.hr/prvi-poziv-na-znanstveni-skup-drustva-i-bolesti-odgovori-na-zdravstvene-krize-u-modernoj-i-suvremenoj-povijesti/.

Prijavni list – Drustva i bolesti

Poziv na skup – Drustva i bolesti (2023)

Međunarodna doktorska škola Transformations in European Societies

U razdoblju od 10. do 16. listopada 2022. godine na Sveučilištu u Grazu održana je Međunarodna doktorska škola „Transformations in European Societies“.
U radu doktorske škole s našeg Odsjeka sudjelovali su prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević, izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak, asistentica i doktorandica Iva Grubiša te alumna programa dr. sc. Romana Pozniak s Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Jesenska sesija okupila je doktorske studente i nastavnike Sveučilišta u Tel Avivu, Sveučilišta u Baselu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Münchenu, Sveučilišta u Edinburgu te Sveučilišta otočja i visočja iz Škotske. U sklopu doktorske škole održane su radionice, izlaganja i javna predavanja.
Polaznici su kroz tjedan dana obradili su čitav niz tema te popratili napredak doktorskih studenata. Izlaganja su obuhvatila teme poput: retribalizacije municipalne politike u Švicarskoj, istraživanje kreativnih pristupa u ekonomiji oskudice, preživljavanje palestinskih nomada i okolišna pitanja u Jordanskoj dolini, subjektivne temporalnosti pacijenata s dijagnozom demencije…. i mnoge druge teme doktorskih istraživanja koje provode doktorandi međunarodne škole.
Osim doktorskih izlaganja, održano je i predavanje „Meanings of Europe. Ethnological perspectives from Scotland and Montenegro“, koje su održali alumni škole: dr. sc. Alastair Mackie i Elisabeth Luggauer.
Polaznici su također imali priliku sudjelovati u nizu radionica iz senzorne etnografije (Nevena Škrbić Alempijević), kreativne etnografije (Ullrich Kockel), kolaborativnog istraživanja (Caroline Gatt), etnografske hermeneutike (Katharina Eisch-Angus) te književnosti kao antropološkog izvora (Mairéad Nic Craith).
Uz nastavu, izlaganja i javna predavanja, doktorska škola bila je prilika za upoznavanje radnika i useljeničkog Graza. Predavanje/šetnju: „De-Centering Graz: Citywal“ organizirala je prof. dr. sc. Katharina Eisch-Angus sa Sveučilišta  Grazu s kojom smo obišli
nekadašnju industrijsku zonu Graza, danas prijeporno mjesto ubrzane gentrifikacije i rasta anti-useljeničkog sentimenta.
Djelić atmosfere s doktorske škole donosimo vam u galeriji

VIZUALNO U ETNOLOGIJI I KULTURNOJ ANTROPOLOGIJI – Godišnji skup Hrvatskog etnološkog društva, Zagreb, 20. – 21. listopada 2022.

Pozivamo vas na ovogodišnji skup Hrvatskog etnološkog društva. Skup je posvećen raspravi o karakteristikama vizualnoga u etnologiji i kulturnoj antropologiji, uzimajući u obzir vizualne izraze – poput fotografije, ilustracija, filma, videa, umjetničkih djela, kartografskih prikaza i dr. U društvenim i humanističkim znanostima vizualno je neizostavan predmet analize i izvor spoznaja o različitim aspektima kulture, ali i instrument bilježenja i prenošenja znanja. Potreba pojedinca za kreiranjem i potrošnjom vizualnoga naročito je naglašena i ubrzana u suvremenom digitalnom dobu. Vizualno je stoga svakodnevno upregnuto u znanstveni i stručni rad, obrazovanje, arhivske, muzejske i konzervatorske djelatnosti.

Razvoj tehničkih alata – fotografije, filma, digitalnih aplikacija, obrazovnih platformi, društvenih mreža, kartografskih digitalnih programa poput GIS tehnologija, digitalnih interaktivnih arhiva i sl., kao i njihova dostupnost, omogućili su stručnjacima korištenje komunikativnih potencijala vizualnoga u brojnim sferama rada i svakodnevice.

U etnološkom i kulturnoantropološkom radu, analiza odnosa narativnih i vizualnih izraza dovodi do razumijevanja ljudskih pojedinačnih i kolektivnih iskustava, kao i procesa stvaranja i komuniciranja poruka, osjećaja i vrijednosti (simboličkih, estetskih, identitetskih i dr.).

Raznolikost i brojnost medija te njihova široka prisutnost u znanstvenom i stručnom radu, obrazovanju i javnom djelovanju nužno povezuju i premrežuju etnološki i kulturnoantropološki rad s drugim disciplinama i djelatnostima, posebno onima koje su vizualno orijentirane, kao umjetnost, dizajn, arhitektura, mediji, (digitalni) marketing, turizam i dr.

Lokacije održavanja skupa:

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Vijećnica, Ivana Lučića 3, Zagreb Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb Kulturno-informativni centar KIC, Preradovićeva 5, Zagreb Institut za etnologiju i folkloristiku, Knjižnica, Šubićeva 42/V, Zagreb

Poveznice na plakat i program:

https://maia.ffzg.hr/att/2022/10/Vizualno-u-etnologiji-i-kulturnoj-antropologiji-plakat.pdf

https://maia.ffzg.hr/att/2022/10/Vizualno-u-etnologiji-i-kulturnoj-antropologiji-program.pdf

Obavijest – Ivan Grkeš, asistent

Prema prethodnom dogovoru, dana 20. 10. 2022. godine u četvrtak, zbog sudjelovanja na znanstvenom skupu, asistent Ivan Grkeš neće održati seminarsku nastavu iz kolegija Povijest hrvatske etnologije. Tog dana ujedno neće biti konzultacija.  Seminarska nastava nastavlja se u planiranom terminu 27. 10. 2022.

Obavijest – dr. sc. Petra Kelemen – konzultacije i nastava

Dr. sc. Petra Kelemen u četvrtak, 13. listopada zbog sudjelovanja na znanstveno-stručnom skupu “Održivost kulturne baštine” neće održati konzultacije (studenti se za zamjenski termin konzultacija mogu javiti e-mailom). Iz istog razloga nastava iz kolegija Nematerijalna kulturna baština, kako je već i ranije najavljeno, počet će 20. listopada