Monthly Archives: November 2022

27. Forum hrvatskih manjina s temom „Mediji i hrvatske manjinske zajednice. Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Zagreb, 25. studenog 2022. održan je 27. Forum hrvatskih manjina s temom „Mediji i hrvatske manjinske zajednice. Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“ u okviru kojega je izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta održala pozvano izlaganje pod naslovom: Mediji kao izvor za znanstvena istraživanja manjinskih zajednica.

Forum je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u nazočnosti brojnih visokih uzvanika, najuglednijih predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica iz 12 zemalja europskoga susjedstva te brojnih medija iz Hrvatske i inozemstva.

Više na: https://matis.hr/naslovnica/odrzan-27-forum-hrvatskih-manjina/

Posjet Etnografskom muzeju 01.12. 2022.

Prema prethodnom dogovoru seminarsku nastavu iz kolegija Povijest hrvatske etnologije održat ćemo u četvrtak 01.12.2022. g. u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14, Google maps).

Dolazak je obavezan!

Nastava za prvu seminarsku grupu počinje u 11:20 h, a za drugu grupu u 12:45 h. Sastanak s nastavnicima je u predvorju Muzeja. U slučaju potrebe studenti mogu dobiti ispričnicu za izostanak ili kašnjenje!

Za sve upite slobodne se možete javiti nastavnicima.

KSEKA – poziv na projekciju filma “Bezbojni”

Dragi svi,

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na projekciju Bezbojnih, filma prvijenca Aide Gavrić, doktorice književnih znanosti u čijem su fokusu ideje kozmopolitizma i pojam svjetske književnosti kao platforme kozmopolitskih težnji.

Bezbojni je film o onima rođenim iz minule ljubavi među nacijama, koji su ostali „između“ na putu iz bratstva u nejedinstvo.

U nešto dužim crtama Bezbojni je film o onim nesvrstanim i nesvrstivim pripadnicima bh društva koji se u državi u kojoj je kompletna stvarnost prožeta nacionalnim ključem triju narodnosti etiketiraju kao svojevrsan višak odnosno „ostali“, a nerijetko ih se poima i utvarama i fosilima propale ideje bratstva i jedinstva iz prošlog sistema. Film prikazuje stručne i lične perspektive hibridnih identiteta, poziciju nepripadanja i reflektira mogućnost da se pripadati ne mora – „da postoji solucija (ne)pripadanja“.

Nakon projekcije slijedit će diskusija u kojoj će nam se pridružiti profesor Duško Petrović.

Projekcija će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u dvorani D1 s početkom u 20 sati.
Veselimo se vidjeti vas u što većem broju!

Vaša KSEKA

Obavijest – otkazivanje konzultacija 15.11.

Obavještavaju se studentice i studenti da asistentica Grubiša u utorak 15.11. zbog iznimnih okolnosti neće održati konzultacije. Svi studenti mogu se javiti e-mailom i dogovoriti zamjenski termin konzultacija. Seminarska nastava iz Uvoda u etnologiju održat će se normalno prema rasporedu.

Obavijest – dr. sc. Petra Kelemen

U četvrtak, 03. 11. 2022. godine izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen zbog bolesti neće održati nastavu ni konzultacije. Detaljnije obavijesti vezane uz nastavu objavljene su na Omegi, a studenti se mole da se za zamjenski termin konzultacija jave e-mailom.