Daily Archives: 18/03/2024

Znanost u žarištu: predavanje dr. sc. Mirka Sardelića Renesansni brodovi kao ploveći ekosustavi

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 20. ožujka u 13 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, predavanje Renesansni brodovi kao ploveći ekosustavi održat će dr. sc. Mirko Sardelić, viši znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU.

Više informacija

Kolegij Ruralno graditeljstvo i stanovanje – OBAVIJEST O NASTAVI

Dana 21. ožujka 2024. (četvrtak) nastava se održava na fakultetu u uobičajenom terminu od 12.30 do 15.30 sati.

Dana 22. ožujka 2024. (petak) nastava se održava u Velikoj Gorici, u Posjetiteljskom centru Turističke zajednice Grada Velika Gorica (posjet postavu posvećenom regiji Turopolje) i u Muzeju Turopolja (posjet izložbi “Planjke, vugli, cifre – dokumentiranje drvene arhitekture Turopolja – starija i nova građa u dijalogu” pod vodstvom autorica izložbe Maje Ergović više dokumentaristice i izv. prof. dr. sc. Sanje Lončar i stručnog suradnika izv. prof. dr. sc. Hrvoja Tomića).

Okupljanje je u 9.20 sati ispred Muzeja Turopolja.

OBAVIJEST – POSJET I STRUČNO VODSTVO: Izložba “Planjke, vugli, cifre – dokumentiranje drvene arhitekture Turopolja – starija i nova građa u dijalogu”, Muzej Turopolja, Velika Gorica, 22. ožujka 2024.

U petak, 22. ožujka 2024. godine u 10.30 u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici održat će se posjet aktualnoj izložbi “Planjke, vugli, cifre – dokumentiranje drvene arhitekture Turopolja – starija i nova građa u dijalogu” pod vodstvom autorica izložbe Maje Ergović više kustosice dokumentaristice (Muzej Turopolja) i izv. prof. dr. sc. Sanje Lončar (Filozofski fakultet u Zagrebu) i stručnog suradnika izv. prof. dr. sc. Hrvoja Tomića (Geodetski fakultet u Zagrebu) . Dobrodošli ste!

Cilj je izložbe ukazati na potrebu i važnost kontinuiranog dokumentiranja drvene arhitekture na području Turopolja. Izložba donosi izbor starije dokumentacije nastale od 19. st. do suvremenosti i nove dokumentacije nastale tijekom 2022. i 2023. godine. Na primjerima se propituju načini i izazovi dopunjavanja, obogaćivanja i korištenja dokumentacije o drvenoj arhitekturi, pokazuju se mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija u dokumentiranju kao i mogućnosti povezivanja procesa dokumentiranja i dokumentacije o drvenoj arhitekturi sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem.

Izložbi je prethodilo niz istraživačkih aktivnosti i aktivnosti popularizacije baštine. Veliki doprinos u stvaranju građe i njenoj prilagodbi za izložbu te u oblikovanju vizualnog identiteta dali su stručni suradnici izv. prof. dr. sc. Hrvoje Tomić (Geodetski fakultet), majstor tesar Pepo Cvetković, majstori stolari Goran Selanac i Marijan Dragičević s učenicima (Strukovna škola Sisak) i Matija Dronjić (mcs –  Obrt za kreativne usluge). Zahvaljujemo se svim stručnim suradnicima, sugovornicima na terenu, ustanovama koje su ustupale građu te svima koji su financijski, organizacijski i na drugi način dali potporu u realizaciji izložbe. Izložba je otvorena do 19 svibnja 2024. godine.

Dr. sc. Zdravka Hincak – obavijest

Dr. sc. Zdravka Hincak neće održati nastavu iz kolegija Uvod u forenzičnu antropologiju 20.3. i 27.3.2024. zbog bolesti. Studenti će biti naknadno obaviješteni o terminima nadoknade.