Mjesečni arhivi: kolovoz 2024.

Poziv na otvorenje izložbe “I Love Sushi”

Čast nam je pozvati vas na otvorenje izložbe I Love Sushiu petak, 6. rujna 2024. u 18 sati u Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, Zagreb. Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskoga muzeja s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.

O IZLOŽBI

Godine 2013. UNESCO je upisao washoku ‒ japansku kuhinju ‒ na popis nematerijalne kulturne baštine, a sushi je arhetipski primjer. Sushi je profinjena i zdrava hrana koja privlačno izgleda i ima dobar okus te je postala poznata diljem svijeta. U Japanu se počela pripremati prije više od tisuću godina, a potječe iz jugoistočne Azije ili južne Kine. Od tada se sushi mnogo promijenio, a vrsta koja je većini ljudi danas poznata je nigiri-zush, koji se pojavio prije otprilike dvjesto godina u Edu, današnjemu glavnome japanskome gradu Tokiju.

Svrha je izložbe pružiti detaljan vizualni vodič o privlačnosti sushija i podučiti kako je Japan prihvatio sushi u njegovu izvornom obliku, kako ga je preoblikovao da bi odgovarao prirodnom okružju, kulturi i načinu života pojedinih područja. Također predstavlja današnju živopisnu kulturu sushija i potiče na razmišljanje o potencijalu sushija kao hrane za budućnost u svjetlu suvremenih prehrambenih navika i potrebe za zdravom prehranom. U izložbi će uživati i oni kojima je sushi manje poznat, a zanimljiva će biti i strastvenim ljubiteljima te hrane.

Tijekom trajanja izložbe održat će se radionice pripreme sushija, zatim glazbeno-poetska večer haiku poezije Ivana Ivančana ml., 3. Festival kamišibaj kazališta u Etnografskome muzeju i druga vrijedna kulturna događanja.