Odsjek u medijima

Članak iz 5. broja mjesečne revije Hrvatske Matice Iseljenika “Kazivači i čitači kulturne baštine Hrvata iz Vojvodine”, možete pročitati na linku.

Intervju s izv. prof. dr. sc. Marijetom Rajković Iveta iz 5. broja mjesečne revije Hrvatske Matice Iseljenika “Prinosi Katedre za migracije i manjinske zajednice”, možete pročitati na linku.


Okrugli stol: “Austrijski i gradišćanskohrvatski interkulturni dijalozi ― primjeri dobre prakse”

Pozivamo Vas na okrugli stol, koji organizira Zajednica Austrijanaca u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Austrijski i gradišćanskohrvatski interkulturni dijalozi ― primjeri dobre prakse”, a koji će se održati u četvrtak 24.11.2023. godine u Palmotićevoj 20/1 s početkom u 18:00 h. Na okruglom stolu će sudjelovati Valentina Jagetić, Adrijana Puškarić, Marijeta Rajković Iveta i Nives Stipić.

Osvrt na okrugli stol “Austrijski i gradišćanskohrvatski interkulturni dijalozi ― primjeri dobre prakse” možete pročitati u tjedniku Gradišćanskih Hrvata “Hrvatske novine”. Tekstove potpisuje glavni urednik g. Petar Tyran koji mu je prisustvovao.

Više o tome možete pročitati na linku https://hrvatskenovine.at/. 


 

Prilog o sedmoj knjizi Mošćeničkog zbornika, nastaloj suradnjom Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije i Katedre čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, objavljen je u Novom listu.

Običaj perjana/sipanje/štrajanje – proslava rođenja djeteta (prilog Nove TV, Provjereno, 20.11.2020.)

Članak o knjizi Grad kao susret dr. sc. Valentine Gulin Zrnić i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević objavljen je u Jutarnjem listu 28. 12. 2019. godine (link).

Terenska nastava u okviru kolegija „Prakse terenskog istraživanja“ održana je od 4.-7. travnja 2019. u Banatu u Vojvodini (Srbija) u mjestima Starčevo i Opovo. (Zrenjanin; Banat).

Održan okrugli stol s temom: Iskustva studentskih terenskih istraživanja manjinskih zajednica u republici Srbiji i republici Austriji, 28. ožujka 2019. godine (sudionici: prof. dr. sc. Milana Černelić, dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, doc. i studenti diplomskog i preddiplomskog studija etnologije i kulturne antropologije (Okrugli stol)

Gostovanje dr. sc. Tihane Rubić u emisiji “Kozmos i etos” Trećeg programa Hrvatskog radija (28.2.2019.) u povodu 60 godina Hrvatskog etnološkog društva. Snimka emisije.

Gostovanje prof. dr. sc. Milane Černelić u emisiji Globalna Hrvatska 18. siječnja 2019. godine. Link: https://glashrvatske.hrt.hr/hr/multimedija/globalna-hrvatska/globalna-hrvatska-1812019/

Održani znanstveni kolokviji ZKVH-a o tradicijskoj baštini srijemskih Hrvata u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, na kojima su studentice EKA prestavile lokalnoj zajednici rezultate svojih istraživanja obavljenih u okviru kolegija „Prakse terenskog istraživanja“ nositeljice prof. dr. sc. Milane Černelić te istovremeno obavili kontrolna i dopunska istraživanja:

LI. znanstveni kolokvij na temu Tradicijska prehrana srijemskih Hrvata, koji je održan u nedjelju 10. prosinca 2017. u župnom dvoru u Srijemskoj Mitrovici. Link: (HR_765, str. 30)

LII. znanstveni kolokvij na temu Tradicijska baština srijemskih Hrvata: proslava sv. Vinka, uskrsni običaji i zanati, koji je održan 24. siječnja 2018. godine, u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva “Šid” u Šidu. Link: (HR_772_str. 24-25)

LIV. znanstveni kolokvij na temu Posmrtni običaji Hrvata u Srijemu, koji je održan 13. travnja 2018. godine u prostorijama Pastoralnog centra u Golubincima (Link: www.zkvh.org.rs/index.php/vijesti/aktivnosti-zavoda/4752-u-golubincima-odrzan-znanstveni-kolokvij-zkvh-a-o-posmrtnim-obicajima-srijemskih-hrvata)

LVII. znanstveni kolokvij na temu Tradicijska baština srijemskih Hrvata: božićni običaji, koji je održan u četvrtak, 10. siječnja 2019. godine u prostorijama Hrvatskog kulturnoprosvjetnog društva „Matija Gubec“ u Rumi. Link: http://zkvh.org.rs/index.php/vijesti/aktivnosti-zavoda/5159-bozicni-obicaji-srijemskih-hrvata-tema-znanstvenog-kolokvija-zkvh-a-u-rumi

LVIII. znanstveni kolokvij na teme Uskrsni običaji srijemskih Hrvata i Hodočašće Snježnoj Gospi na Tekijama održan je u nedjelju 24. veljače 2019. godine u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Link.

LIX. znanstveni kolokvij na temu Svadbeni običaji srijemskih Hrvata održan je u petak 15. ožujka 2019. u vjeronaučnoj dvorani župnog dvora sv. Klementa u Hrtkovcima. Link.

Održana promocija znanstvene monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u Gorjanima 22. kolovoza 2018.: www.zkvh.org.rs/index.php/vijesti/aktivnosti-zavoda/5525-na-10-danima-luke-botica-predstavljena-monografija-o-podunavskim-sokcima

Gostovanje M. Rajković Iveta u “Dobro jutro, Hrvatska” (HRT1, 7.2.2018.) video: https://youtu.be/prF2uIAWu_E

Promocija Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2018. (Večernji list, 7.2.2018.) link: https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/hrvatski-iseljenicki-zbornik-1222549

Na HRT-u prikazan dokumentarni film “Izvana, iznutra – 90 godina Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju” (1.12.2017.). Film se može pogledati na ovoj adresi: https://youtu.be/FIu_CssOa6s

Na znanstvenom kolokviju održanom u Petrovaradinu studentica etnologije i kulturne antropologije Klara Zečević Bogojević predstavila je svoja terenska istraživanja http://www.zkvh.org.rs/index.php/vijesti/aktivnosti-zavoda/4368-odrzan-l-kolokvij-zavoda-za-kulturu-vojvodanskih-hrvata (Znanstveni kolokvij o glazbi – Petrovaradin, str. 29)

Gostovanje M. Černelić u dvije emisije Društvena mreža. Tema prve emisije su bili Uskrsni običaji (12. 4. 2017. “NA MUSTERU DO USKRSA – KVARANTORE”), a druge Svadbeni običaji (7. 6. 2017. “GOROM JAŠE KIĆENI SVATOVI”).

Gostovanje M. Černelić u emisiji “Kozmos i etos: obzori svijeta, znanosti i društva” na Trećemu programu Hrvatskoga radija 18.5., link: http://radio.hrt.hr/treci-program/aod/kozmos-i-etos/209585/

Dubrovački muzeji partneri na projektu „Priče i strukture mitskog prostora“
http://www.dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/26074-dubrovacki-muzeji-partneri-na-projektu-price-i-strukture-mitskog-prostora („Dubrovnik Press“, 10. travnja 2017.)

Predstavljanje knjige Milane Černelić Bunjevci – ishodišta, sudbine, identiteti u Subotici 3. prosinca 2016. („Hrvatska riječ“, 9. prosinca 2016, str. 29)

Održan znanstveni kolokvij ZKVH-a u Monoštoru. (“Istraženi dijelovi baštine šokačkih Hrvata” „Hrvatska riječ“, 9. prosinca 2016, str. 30-31)

Terensko istraživanje studenata etnologije iz Zagreba u šokačkom Podunavlju (“U središtu života „Hrvatska riječ“, 18. studenog 2016, str. 32-33)

Na konferenciji “Suvremeni migracijski trendovi i tokovi na prostoru jugoistočne Europe” održanoj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu okupio se velik broj pozvanih izlagača – znanstvenika i stručnjaka iz dvanaest zemalja. Poticaj za konferenciju aktualni su migracijski i izbjeglički fenomeni pa su tako migracije postale društveno relevantna tema. Potrebno ju je sagledati interdisciplinarno i međuinstitucionalno jer je takav pristup jedino učinkovit. U emisiji HRT-a „Društvena mreža“ govore dr. sc. Marijeta Rajković Iveta i dr. sc. Petra Kelemen (17.11.2016., VIDEO)

Povodom objavljivanje knjige dr. sc. Branke Vojnović Traživuk: “Narodna umjetnost kao građanska vrijednost – uloga likovnog folklora u građanskoj kulturi Dalmacije u prvoj polovici 20.st.”, 2016. u emisiji HRT-a „Znanstveni krugovi“ govori dr. sc. Tihana Petrović Leš (11.11.2016., VIDEO)

Povodom skupa Etnologija i selo 21. stoljeća: tradicionalno, ugroženo, kreativno u emisiji HRT-a „Društvena mreža“ govore dr. sc. Tihana Petrović Leš i dr. sc. Marijeta Rajković Iveta (20.10.2016., VIDEO)

Dani europske baštine u Hrvatskoj – u Lepoglavi su grad i Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture održali 20. Međunarodni festival čipke. LINK: audio zapis (45 min, .mp3)
http://glashrvatske.hrt.hr/emisija/bastina-2016-09-27/

O 20. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi u emisiji HRT-a „Društvena mreža“ govori dr. sc. Tihana Petrović Leš (22.9.2016., VIDEO)

U srpnju 2016. održala se 50. međunarodna smotra folklora. Prigodom značajnog jubileja u emisiji HRT-a „Društvena mreža“ govori dr. sc. Petra Kelemen (9.6.2016., VIDEO)

Terenska nastava u okviru kolegija „Prakse terenskog istraživanja“ održana je od 11.-15. travnja 2016. u šokačkim mjestima Sonta, Bač, Vajska, Plavna i Bački Monoštor u Vojvodini (Srbija) i Santovo u Mađarskoj. U tjedniku Hrvatska riječ“ od 29. travnja 2016. objavljen je članak o terenskom istraživanju studenata EKA ( str. 14. i 15).

Povodom znanstvenoga skupa Veliki rat – folkloristički, etnološki i kulturnoantropološki aspekti koji su organizirali Hrvatsko etnološko društvo, Institut za etnologiju i folkloristiku i Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u emisiji HRT-a „Društvena mreža“ govori dr. sc. Tihana Petrović Leš (3.3.2016., VIDEO)

Članak o promociji dvije knjige iz 2014.: zbornika radova „Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu“ i monografije „Tradicijska baština i etnokulturni identitet Hrvata Bunjevaca“, koja je održana u Somboru 14. travnja 2016. („Hrvatska riječ“, 21. travnja 2016, str. 31)

Nastavak terenskih istraživanja u Donjem Međimurju, lipanj 2015. Link:
http://www.medjimurje.hr/clanak/3137/2015-06-09/nastavlja-se-istrazivanje-o-puckoj-poboznosti-i-predaji-u-donjem-medimurju

Gostovanje nastavnika Odsjeka na Univerzitetu u Sofiji, Bugarska u sklopu Erasmus+ programa, travanj 2015. Link:
http://bg.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/hrvatski-etnolozi-posjetili-fakultet-za-povijest-sveucilista-sv-kliment,28080.html

Predstavljene dvije knjige o pudunavskim Hrvatima Bunjevcima “Kako su naši stari radili”. Hrvatski glasnik, tjednik Hrvata u Mađarskoj, 19. ožujka 2015. godine. Link: http://www.glasnik.hu/images/pdf/2015/2015-Glasniik_11_netes.pdf

Razgovor: Milana Černelić, etnologinja i sveučilišna profesorica, “U Subotici vlast politizira znanost”. Vijenac, 549, 19. ožujka 2015. godine. Link: http://www.matica.hr/vijenac/549/U%20Subotici%20vlast%20politizira%20znanost/

“U Monoštoru održan znanstveni kolokvij ZKVH-a o baštini Šokaca”, studeni 2014.. Link: http://zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/27-aktivnosti-zavoda/2439-u-monotoru-odran-znanstveni-kolokvij-zkvh-a-o-batini-okaca-

Na pulskom Sveučilištu predstavljena knjiga dr. sc. Lidije Nikočević “Zvončari i njihovi odjeci”, Glas Istre, 30. travnja 2014.

Reportaža o etnološkim istraživanjima u Vojvodini, objavljena u emisiji Glas Domovine, 28. travnja 2014. Link: http://www.hrt.hr/enz/glas-domovine/242734/

“Nagrađene studentice za istraživanje Hrvata Bunjevaca”. Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/30-hrvatska-zajednica-u-vojvodini/2385-nagraene-studentice-za-etnoloko-istraivanje-hrvata-bunjevaca

“Predstavljeno prvo terensko istraživanje posmrtnih običaja Hrvata Bunjevaca”
Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/misija/2118-predstavljeno-prvo-terensko-istraivanje-posmrtnih-obiaja-hrvata-bunjevaca

“Održan kolokvij o igračkama i dječjim igrama Hrvata Bunjevaca u Bačkoj”
Link: http://zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/27-aktivnosti-zavoda/2106-odran-kolokvij-o-igrakama-i-djejim-igrama-hrvata-bunjevaca-u-bakoj

“Završena terenska istraživanja o porodu i vjerovanjima bunjevačkih Hrvata”
Link: http://zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/27-aktivnosti-zavoda/2074-zavrena-terenska-istraivanja-o-porodu-i-vjerovanjima-bunjevakih-hrvata-

Etnološke i kulturnoantropološke Erasmus razglednice u Zarezu, Zagreb, 18.12. 2013. Link: http://www.zarez.hr/clanci/etnoloske-i-kulturnoantropoloske-erasmus-razglednice

“Univerzalnost hetero-braka je predrasuda koju treba razbijati”, T-Portal, 23.11.2013. Link: http://www.tportal.hr/scitech/znanost/300450/Univerzalnost-hetero-braka-je-predrasuda-koju-treba-razbijati.html

“Grad kakav bi trebao”. Varaždinska televizija, 29.8.2013. Link: http://www.vtv.hr/aktualno/76-vijesti-iz-kulture/4999-qgrad-kakav-bi-trebao-bitiq.html

“Predstavljanje knjige ‘Grad kakav bi trebao biti'” autorica dr. sc. Petre Kelemen i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević. Varaždinske vijesti, 14.8.2013. Link: http://varazdinske-vijesti.hr/gradske-teme/predstavljanje-knjige-grad-kakav-bi-trebao-biti.html

“Deseti đakovački etno-film festival. ‘Ljetu s Antonom’ pripalo Zlatno srce Slavonije”. Glas Slavonije, 2.7.2013. Link: http://www.glas-slavonije.hr/203327/4/Ljetu-s-Antonom-pripalo-Zlatno-srce-Slavonije

“Održan znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Dužijance”, Internetski portal Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/naslov/27-aktivnosti-zavoda/1769-odran-znanstveni-kolokvij-zkvh-a-na-temu-duijance

“4. Đakovački vezovi”. Đakovo danas, 24.6.2013. Link: http://djakovo-danas.hr/Dogadjanja/4-akovaki-rezovi.html

“EU-Beitritt. Kroatien ist längst dabei”, Mitteldeutsche Zeitung, 28.6.2013. Link: http://www.mz-web.de/halle-saalekreis/eu-beitritt-kroatien-ist-laengst-dabei,20640778,23542684.html

“Neformalna ekonomija”, H-Alter, 28.3.2013. Link: http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/neformalna-ekonomija

“Zagrebački studenti istraživali tradicijsku kulturu bačkih Hrvata”, Internetski portal Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/component/content/article/27-aktivnosti-zavoda/1609-zagrebaki-studenti-istraivali-tradicijsku-kulturu-bakih-hrvata

Gostovanje dr. sc. Tanje Bukovčan u Emisiju Studio 45 na RTL televiziji, 22.1.2013. Link: http://www.studio45.rtl2.hr/obespravljeni/

“Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu” i “Zagrebački profesori i studenti istraživali bunjevačke Hrvate u Bajskom trokutu”. Hrvatski glasnik : tjednik Hrvata u Mađarskoj, 24. siječnja 2013. Link: http://www.croatica.hu/fileadmin/glasnik/2013/glasnik2013-3-net.pdf

Gostovanje dr. sc. Tanje Bukovčan u emisiji Kontakt na HTV1, 11.12.2012. Link: http://uz-gangu-i-bukaru.com/sadrzaj/zasto-bozicni-i-novogodisnji-obicaji-imaju-posebno-mjesto-u-kulturnoj-bastini-video

“U Zagrebu održan znanstveni skup o identitetu i kulturi bunjevačkih Hrvata”. Internetski portal Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/mapa-sajta/27-aktivnosti-zavoda/1391-u-zagrebu-odran-znanstveni-skup-o-identitetu-i-kulturi-bunjevakih-hrvata

“Festivali kao veze između tradicije i suvremenosti. Okrugli stol Centra tradicijske kulture”, Varaždinske vijesti, 14.7.2012. Link: http://varazdinske-vijesti.hr/gradske-teme/festivali-kao-veze-izmedu-tradicije-i-suvremenosti.html

“U Zagrebu održan znanstveni skup o identitetu i kulturi bunjevačkih Hrvata”. Internetski portal Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Link: http://www.zkvh.org.rs/index.php/mapa-sajta/27-aktivnosti-zavoda/1391-u-zagrebu-odran-znanstveni-skup-o-identitetu-i-kulturi-bunjevakih-hrvata

“Zagrebački studenti slušali o dvoglasju tijesnih intervala u Cenki-ju u Pićnu”. LC, 10.5.2012. Link: http://www.labin.com/web/vijest.asp?id=17129

“Znanstvenici iz Hrvatske i Slovenije u Dugoj Resi održavaju 12. etnološke paralele. Etnolozi ‘iscrtavaju’ nove granice”. Radio Mrežnica, 24.9.2012. Link: http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/24-9-2012/etnolozi-iscrtavaju-nove-granice

Intervju s Marijetom Raković Iveta. Časopis Jednota. Saveza Čeha iz Hrvatske. Daruvar 14. travnja 2012. Ročník 67, Číslo 15, issn 0021 – 5791. Pdf.

“Narodna vjerovanja”. Gnng gradske novine, 31.1.2012. Link: http://www.gradski-radio.hr/?p=7260

“Dr. sc. Tihani Petrović-Leš naslov počasne građanke Lepoglave”, Večernji list, 09.12.2011. Link: http://www.vecernji.hr/regije/dr-sc-tihani-petrovic-les-naslov-pocasne-gradanke-lepoglave-clanak-354364

“Znanstveni skup na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. O identitetu i kulturi u povijesnom i političkom kontekstu”. Hrvatska riječ, 29.11.2012. Link: http://www.hrvatskarijec.rs/vest/1669/O-identitetu-i-kulturi-u-povijesnom-i-politickom-kontekstu/

“Festivalizacija baštine”. Lepoglava.Net, 26.9.2011. Link: http://www.lepoglava.net/kultura/vijesti-iz-kulture/manifestacije/949-festivalizacija-batine

“Intervju: Tihana Petrović Leš”. Lepoglava.Net, 17.9.2011. Link: http://www.lepoglava.net/kultura/vijesti-iz-kulture/manifestacije/958-intervju-tihana-petrovi-le

Gostovanje dr. sc. Tanje Bukovčan u emisiji Normalan život na HTV1, 3.9.2011. Link: http://www.yourepeat.com/watch/?v=iHgQh4E_HJQ

Gostovanje dr. sc. Tomislav Pletenac u Emisiji Studio 45 na RTL televiziji, 31.12.2012. Link: http://www.studio45.rtl2.hr/osvijesteni-poduzetnici/

“Otkrivamo simboliku: Ljubav je tabu koji razbijaju vampriri”. Portal 24sata.hr, 25.11.2012. Link: http://www.24sata.hr/express/otkrivamo-simboliku-ljubav-je-tabu-koji-razbijaju-vampriri-290916

Gostovanje dr. sc Tome Vinšćaka u Emisiji Studio 45 na RTL televiziji, 22.11.2011. Link: http://www.studio45.rtl2.hr/praskozorje/

“Znanstveni skup: Perunov žrvanj i Jurjev mač”. Dalmacija News, 7.101.2010. Link: http://www.dalmacijanews.com/Vijesti/View/tabid/74/ID/38275/Znanstveni-skup-Perunov-zrvanj-i-Jurjev-mac-VIDEO.aspx

“Predstavljana monografijao primorskim Bunjevcima”. Internetski portal Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 25. veljače 2011. http://www.zkvh.org.rs/index.php/vijesti/30-hrvatska-zajednica-u-vojvodini/601-predstavljena-monografija-o-primorskim-bunjevcima

“Predstavljena monografija – Kako se nekad živjelo u Krivom Putu”. Slobodna Lika.com, 7.8.2009. Link: http://slobodnalika.com/novosti/komentari/3502_Predstavljena+monografija++KAKO+SE+NEKAD+ZIVJELO+U+KRIVOM+PUTU.html

“Krivi Put: Predstavljen treći svezak monografije”. Gospićko-senjska biskupija, 5.8.2009. Link: http://www.gospicko-senjska-biskupija.hr/-senj/1979-krivi-put-predstavljen-treaei-svezak-monografije.html

“Razgovor s Vitomirom Belajem i Tomom Vinšćakom”. Zarez, 26.1.2007. Link: http://www.zarez.hr/clanci/razgovor-s-vitomirom-belajem-i-tomom-vinscakom

Gostovanje dr. sc. Tome Vinšćaka u Emisiji ’10 do 8′ Mirjane Hrge na Novoj TV, 1.11.2007. Link: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/razgovor-s-bernardom-grujicem-i-tomom-vinscakom.html.

“Predstavljanje knjige ‘Bunjevačke studije'”, Katolički list Zvonik. Link: http://www.zvonik.rs/arhiva/153/kultura.html