izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

URED: C-004
TELEFON: +385 1 4092 129
E-MAIL: sloncar@ffzg.unizg.hr
KONZULTACIJE: tijekom ljetnog i jesenskog ispitnog roka konzultacije se održavaju prema prethodnom dogovoru e-mailom (sloncar@m.ffzg.hr) Tijekom ak. god. 2024./2025. izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar koristi slobodnu studijsku godinu.

Sanja Lončar rođena je 1980. godine u Sisku gdje je stekla osnovnoškolsko i srednjoškolsko opće i glazbeno obrazovanje. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju 2007. godine s temom Arhitektonsko-urbanistički prikaz zgrade Državne realne gimnazije u Sisku (mentor: prof. dr. sc. Zlatko Jurić) te doktorirala etnologiju i kulturnu antropologiju 2014. godine s temom Etnologija i arhitektura u Hrvatskoj od 1870-ih do 1970-ih – istraživanja, suradnje i međuutjecaji (mentori: prof. dr. sc. Tihana Petrović Leš i prof. dr. sc. Zlatko Jurić). Na Fakultetu za tehnologiju, dizajn i okoliš, Školi za arhitekturu Sveučilišta Oxford Brookes u Oxfordu (Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo) diplomirala je 2016. godine na studiju International Architectural Regeneration and Development, s temom Abandonment as an opportunity for regeneration and development in local communities: Example of Kent County Council’s ‘No Use Empty’ initiative (England, UK) (mentor: Prof. Marcel Vellinga).

Koristeći Erasmus, Ceepus i sveučilišne stipendije usavršavala se u Njemačkoj (Sveučilište Martin Luther Halle-Wittenberg, Halle/Saale), Poljskoj (Sveučilište Jagielonsko, Krakovu), Engleskoj, UK (Sveučilište Oxford Brookes, Fakultet za tehnologiju, dizajn i okoliš, Škola za arhitekturu; Sveučilište Kent, Škola za arhitekturu. Canterbury) i Bugarskoj (Sveučilište 'Paisii Hilendarski', Plovdiv).

Radila je kao suradnica u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku (2006.-2007.) te kao stručna suradnica-konzervatorica u Konzervatorskom odjelu u Sisku Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske (2007.-2008.). Od 2008. godine radi na Filozofskom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju. Za znanstvenu novakinju – asistenticu izabrana je 1. studenog 2008. godine na znanstvenom projektu Hrvatska etnografska baština u kontekstu kulturnih politika voditeljice prof. dr. sc. Tihane Petrović Leš. Za znanstvenu novakinju – poslijedoktorandicu izabrana je 1. listopada 2014. godine. U znanstveno zvanje znanstvene suradnice u znanstvenom području humanističkih znanosti – polje etnologija i antropologija izabrana je 13. srpnja 2016. godine, a u znanstveno-nastavno zvanje docentice 5. srpnja 2017. godine. U znanstveno zvanje više znanstvene suradnice u znanstvenom području humanističkih znanosti – polje etnologija i antropologija izabrana je 22. studenog 2022. godine, a u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice 8. veljače 2023. godine.

Od ak. god. 2008./2009. izvodi nastavu na studiju etnologije i kulturne antropologije na nekoliko kolegija. Trenutno izvodi nastavu na kolegijima: Ruralno graditeljstvo i stanovanje, Antropologija prostora i mjesta, Prakse terenskog istraživanja, Zaštita i očuvanje prostorne i graditeljske baštine (preddiplomski i diplomski studij etnologije i kulturne antropologije), Kvalitativne metode u prostornim analizama, Kultura i politike prostora (zajedno s Jasnom Galjer, Tihanom Rubić), Konstrukcija i politike baštine (zajedno s Petrom Kelemen), Kultura i održivost (zajedno s Tihanom Rubić) (doktorski studij etnologije i kulturne antropologije).

Područje njezina znanstvenog i stručnog interesa su interdisciplinarna istraživanja izgrađenog i prirodnog okoliša, zaštita i očuvanje kulturne baštine te regeneracija i održivost u urbanom i ruralnom kontekstu. Sudjelovala je na dvadeset međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih projekata. Objavila je 2022. godine knjigu Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji / Memorials to the Croatian War of Independence (1991-1995) in Sisak-Moslavina County (u koautorstvu s Ivicom Pandžom Orkanom), a 2021. uredničku knjigu The Caring State and Architecture; Sites of Education and Culture in Socialist Countries (u kouredništvu s Jasnom Galjer), četrdesetak znanstvenih i stručnih radova te nekoliko stručnih studija, strateških dokumenata i izložbi (samostalno i u koautorstvu).

Članica je nekoliko strukovnih udruga; HED-a (Hrvatsko etnološko društvo), SIEF-a (Société internationale d’ethnologie et de folklore), ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove) i Društva „Terra banalis“. Trenutno obnaša dužnost predsjednice Hrvatske sekcije ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove). Jedna je od koordinatorica Platforme za mobilnost i međunarodnu suradnju etnologa i kulturnih antropologa – mobilnaEKA pri Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kontinuirano surađuje s ustanovama, lokalnim samoupravama i srednjim školama na projektima zaštite i očuvanja baštine.

Za uspješan rad na znanstvenim projektima nagrađena je 2006. godine Rektorovom nagradom te 2007. godine Nagradom "Franjo Marković" Filozofskog fakulteta. Za knjigu Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji / Memorials to the Croatian War of Independence (1991-1995) in Sisak-Moslavina County (u koautorstvu s Ivicom Pandžom Orkanom) nagrađena je 2022. godine Nagradom Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju i 2023. godine Godišnjom nagradom Hrvatskog etnološkog društva za 2022. u kategoriji zaštite kulturne baštine.

PRIJEDIPLOMSKI STUDIJ ETNOLOGIJE I KULTURNE ANTROPOLOGIJE:
Antropologija mjesta i prostora (nositeljica/izvođačica)
Prakse terenskog istraživanja (nositeljica/izvođačica)
Ruralno graditeljstvo i stanovanje (nositeljica/izvođačica)

DIPLOMSKI STUDIJ ETNOLOGIJE I KULTURNE ANTROPOLOGIJE:
Zaštita i očuvanje prostorne i graditeljske baštine (nositeljica/izvođačica)

DOKTORSKI STUDIJ ETNOLOGIJE I KULTURNE ANTROPOLOGIJE:
Kvalitativne metode u prostornim analizama (nositeljica/izvođačica)
Kultura i politike prostora (nositelji/izvođači Jasna Galjer, Sanja Lončar, Tihana Rubić)
Konstrukcija i politike baštine (nositelji/izvođači Petra Kelemen, Sanja Lončar)
Kultura i održivost (nositelji/izvođači Tihana Rubić, Sanja Lončar)
Doktorska radionica Konstrukcija i politike baštine (nositelji/izvođači Petra Kelemen, Sanja Lončar)
Doktorska radionica Prostorne teme (nositelji/izvođači Valentina Gulin Zrnić, Sanja Lončar, Nevena Škrbić Alempijević)

***

RANIJE SUDJELOVANJE U NASTAVI:
Antropologija društvenog sjećanja (izvođačica)
Etnografija jugoistočne Europe (nositeljica/izvođačica)
Etnološki i kulturnoantropološki pristupi zaštiti i očuvanju baštine (nositeljica/izvođačica)