Predavanje Marka Pejića (4 GRADA DRAGODID)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marko Pejić (4 GRADA DRAGODID) održao je dana 14. prosinca 2016. godine na Filozofskom fakultetu predavanje “Suhozid i 4 GRADA DRAGODID – baština iz perspektive nevladinih udruga i organizacija“.

 

Sažetak izlaganja

Suhozidna baština istočne obale Jadrana značajan je kulturni fenomen krševitih područja koji svjedoči o kontinuitetu i načinu života agrarnih zajednica i njihovom utjecaju na okoliš. Kao vještina zidanja predstavlja element nematerijalne baštine, tehniku gradnje kojom danas rijetki vladaju na majstorskoj razini. U predavanju će se, na temelju dugogodišnjeg rada udruge 4 GRADA DRAGODID koja se bavi revalorizacijom i zaštitom suhozidne baštine, govoriti o fenomenu suhozida, različitim pristupima zaštite i revalorizacije suhozida te ulozi, prilikama i izazovima djelovanja nevladinih udruga i organizacija u području zaštite i očuvanja baštine.

O udruzi

4 GRADA DRAGODID neprofitna je udruga građana osnovana 2007. godine koja se bavi zaštitom suhozidne baštine i revalorizacijom suhozidne gradnje. Udruga je posvećena edukacijskim i istraživačkim djelatnostima: organizira radionice suhozidne gradnje kojima je cilj približiti vještinu zidanja u suho novoj publici, izdaje publikacije znanstvenog karaktera i priručnike poput „Gradimo u kamenu“, provodi istraživanja i izrađuje studije suhozidne baštine, te u suradnji sa Ministarstvom kulture aktivno sudjeluje u kreiranju politike zaštite suhozidne baštine (obrazloženja/tekst zaštite, nacionalni Registar, međunarodna nominacija suhozidne baštine za UNESCO Listu nematerijalne kulturne baštine). Udruga u zakupu ima suhozidno selište Petrebišća na obroncima Učke koje obnavlja i privodi novoj svrsi te putem svoje internetske stranice dragodid.org vodi aktivnu online platformu za suhozidne teme. Udruga je 2011. godine dobila nagradu Europske unije za kulturnu baštinu – Europa Nostra.