Mjesečni arhivi: lipanj 2024.

Studentski posao u Gradskom muzeju Vinkovci

Gradski muzej Vinkovci traži studente zainteresirane za ispomoć na Etnološkom odjelu preko ljeta. Studenti će pomagati pri čišćenju i zbrinjavanju muzejskih predmeta te se upoznati s detaljima posla kustosa u muzeju.

Ugrubo se radi o periodu od 15. srpnja do 1. rujna 2024., ali datumi su fleksibilni te će se dogovarati prema potrebama i mogućnostima. Smještaj i prijevoz nisu uključeni, a rad će biti plaćen po studentskoj satnici od 5,30 €.

Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail adresu mia@muzejvk.hr do 10. srpnja.

Poziv na Dan za ruralni prostor

Hrvatska sekcija Europskog vijeća za sela i male gradove i Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pozivaju vas na DAN ZA RURALNI PROSTOR u ponedjeljak, 10. lipnja u 13 sati, Trg Marka Marulića 19.

Uvodne riječi:

Prof. dr. sc. Neven Bočić, pomoćnik pročelnika za znanost i međunarodnu suradnju

Izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar, predsjednica HS ECOVAST-a

Prof. dr. sc. Aleksandar Lukić, dopredsjednik HS ECOVAST-a

Otvorenje izložbe povodom 30 godina djelovanja  HRVATSKE SEKCIJE ECOVAST-a – EUROPSKOG VIJEĆA ZA SELA I MALE GRADOVE (1993. – 2023.) i 40 godina djelovanja ECOVAST-a EUROPSKOG VIJEĆA ZA SELA I MALE GRADOVE (1984. – 2024.)

Izlaganja:

Ana Gašparović, MA, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada: Baština i turizam u ruralnim područjima – primjer Ivanić-Grada i okolice

Izv.prof.dr.sc. Petra Radeljak Kaufmann i studenti smjera Prostorno planiranje i regionalni razvoj, Geografski odsjek PMF-a: Razvojni potencijali Žumberka – rezultati istraživanja terenske nastave

Asistent Ivan Šišak, Korana Komar i Nikola Pilipović, Geografski odsjek PMF-a: Strateško planiranje razvoja ruralnih područja u nastavi: simulacija izrade strategije razvoja Stubičkog kraja

Izv.prof.dr.sc. Sanja Lončar, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet: Ususret Ruti drvene arhitekture Središnje Hrvatske – povezivanje disciplina kroz projektnu nastavu

Mogućnost prijave za sudjelovanje u programu razmjene mladih u Plovdivu

Regionalni centar za zaštitu i očuvanje nematerijalne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi organizira program razmjene mladih na temu „Mladi i nematerijalna kulturna baština“, koji će se od 24. lipnja do 1. srpnja održati u Plovdivu u Bugarskoj. Program namjerava okupiti 25 osoba iz pet zemalja: Bugarska, Hrvatska, Grčka, Rumunjska i Turska. Prijave se primaju do 10. lipnja (preko obrasca: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTtWQjUj-AZpV2frHDIhGs9jEiaIU6QkUd7E-o9a4RAo68PA/viewform).

Detaljnije informacije dostupne su ovdje

Poziv na otvorenje izložbe Novi prostori intime

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Novi prostori intime u srijedu, 12. lipnja 2024. u 19,00 sati u Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb.

Izložba Novi prostori intime ostvarena je u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu s Filozofskim fakultetom (Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju), Akademijom likovnih umjetnosti (Odsjekom za animirani film i nove medije), Arhitektonskim fakultetom (Odsjekom Studija dizajna i Katedrom za arhitektonsko projektiranje) te Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije (Drvnotehnološkim odsjekom) Sveučilišta u Zagrebu.

Na izložbi su izloženi radovi koji su nastali na Radionici Intimni prostori svakodnevice koja je bila održana od listopada 2023. do ožujka 2024. godine, tijekom 64 sata nastave na kojoj je sudjelovalo 25 studenata podijeljenih u pet interdiciplinarnih grupa koji su radili s mentoricama i mentorom. Inkluzivni pristup bio je razvijen  od samoga početka odnosno od izrade projektnog zadatka, koncepcije do postava izložbe Novi prostori intime pri čemu je Etnografski muzej aktivno uključio mentore i studente u zajedničko promišljanje teme i dizajna prostora, čime ti sadržaji postaju sukreirani.

Voditeljice projekta su dr.sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja i doc. art. Andrea Hercog  iz Arhitektonskog fakulteta – Odsjek Studija dizajna, suradnica je Mia Čujkević Plečko, kustosica.

Cilj projekta bio je pridonijeti razumijevanju međudjelovanja ljudi i prostora, kao i uloge koje intimni prostori mogu imati u oblikovanju identiteta i u međuljudskim odnosima. Pritom su se različiti aspekti intimnih prostora svakodnevice promatrali transdisciplinarno, iz perspektiva različitih struka i područja. Također, dugoročni je cilj razviti kreativne alate pomoću kojih će se moći kritički pristupiti istraživanju intimnih prostora svakodnevnice u suvremenom društvu i detektirati „nove“ aspekte intimnih prostora.

Projektni zadatak bio je istražiti, analizirati i kreativno reagirati – (re)interpretirati intimne  prostore svakodnevice, propitati njihove uloge u svakodnevnom životu pojedinaca i zajednice danas, uzevši u obzir i prisutnost digitalne tehnologije te njezin utjecaj na promjenu poimanja intimnog prostora te proširenje definicije intime.

U nastanku izložbe sudjelovali su studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Mateja Bešlaj Domankušić, Anđela Bilan, Daria Erjavec, Lucija Kovačević, Leon Vlašić i Ana Zubčić te nastavnice izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar i izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen.

Poseban dio izložbe naslovljen je „Stanovanje studenata: materijalnosti, prakse, osjećaji, zamišljanja. Etnološki i kulturnoantropološki doprinos razumijevanju stanovanja studenata u suvremenosti“, a prikazuje dio rezultata istraživanja provedenog u okviru kolegija „Prakse terenskog istraživanja“ na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u akad. god. 2022./2023.

Izložba će biti otvorena do 12. kolovoza 2024. godine.