Predavanje Marijana Bogatića Edukacija u baštinskoj ustanovi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marijan Bogatić, viši muzejski pedagog (Gradski muzej Sisak) održao je dana 18. siječnja 2017. godine na Filozofskom fakultetu predavanje pod naslovom “Edukacija u baštinskoj ustanovi. Primjeri iz prakse Gradskog muzeja Sisak“.

O predavaču

Marijan Bogatić završio je dvopredmetni studij povijesti i informacijskih znanosti (smjer muzeologija) 2006. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2007. zaposlen je u Gradskom muzeju Sisak na radnom mjestu muzejskog pedagoga, a 2015. stekao je stručno zvanje višeg muzejskog pedagoga. Od 2010. do 2015. koordinator je Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Autor je i voditelj više od trideset različitih edukativno-kreativnih radionica koje se kontinuirano provode u Gradskom muzeju Sisak za sve generacije korisnika. Za projekt Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak 2015. dobitnik je nagrade Hrvatskog muzejskog društva za najbolji realizirani pedagoško-edukacijski program u 2015. godini. Predmet profesionalnog interesa su mu muzejska edukacija, muzeologija i baštinska ostavština grada Siska.

Sažetak izlaganja

U predavanju će se predstaviti način pripreme i izvođenja edukativno-kreativnih radionica u Gradskom muzeju Sisak. Kroz predavanje stavit će se naglasak na prednosti provođenja ovog tipa radionica, aktualizaciju gradiva, kroz muzejske predmete i muzej kao instituciju. Edukativno-kreativni programi, prvenstveno radionice, pokazale su se korisnim te su obrazovne ustanove, vrtići, osnovne i srednje škole, prihvatile pozive Muzeja te se iz godine u godinu primjećuje povećanje raznovrsnosti radionica koje se provode kao i broja sudionika na radionicama. Na samom kraju predstavit će se teme radionica kao i primjeri uspješno provedenih edukativno-kreativnih programa Gradskog muzeja Sisak koji su održani u raznim gradovima po Hrvatskoj.