VIRTUALNA IZLOŽBA SLOVENSKOG ETNOGRAFSKOG MUZEJA TAMO GDJE SU PČELE DOMA / KJER SO ČEBELE DOMA

Pozivamo Vas na otvorenje virtualne izložbe Slovenskog etnografskog muzeja TAMO GDJE SU PČELE DOMA / KJER SO ČEBELE DOMA u utorak, 3. studenog 2020. godine u 12 sati na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja: Facebook https://www.facebook.com/etnografskimuzej/, YouTube (Etnografski muzej, Zagreb), www.emz.hr.

Izložba „Kjer so čebele doma“, odnosno prevedena na hrvatski jezik „Tamo gdje su pčele doma“ trebala je tijekom 2020. godine gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, međutim s obzirom na novonastalu situaciju izložba će biti predstavljena u digitalnom obliku. Slovenski etnografski muzej u Ljubljani je 2018. godine – u Europskoj godini kulturne baštine i vezano uz proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela – što se dogodilo na inicijativu Slovenije – pripremio izložbu o pčelarstvu, shvativši je kao važnu misiju kojom će progovoriti o značaju i osobitostima slovenskog pčelarstva i s njime povezane kulturne baštine te time proširiti i svijest o važnosti pčela, pčelarenja i pčelinjih proizvoda nekad i danas.

Izložba na zanimljiv način predstavlja osobe i izume koji su oblikovali  bogatu kulturu i odnos prema pčelarenju, predstavlja tradicijsko i suvremeno pčelarstvo te izbor zanimljivih košnica iz fundusa SEM-a i drugih slovenskih muzeja te Etnografskog muzeja u Zagrebu.  Predstavljene su košnice i iz susjednih država gdje obitava kranjska pčela od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine do Austrije (područje Štajerske). Posebno mjesto u izložbi dobiva kranjska pčela kao autohtona vrsta s ovoga područja. Izložba predstavlja i urbano pčelarenje, pčelinje proizvode, a osobito zanimljivi su etnografska istraživanja o vjerovanjima vezanima uz pčele .

Autorica izložbe: Barbara Sosič (SEM)
Koautorica izložbe: dr.sc. Bojana Rogelj Škafar (SEM)
Kustosica izložbe: mr.sc. Željka Petrović Osmak (EMZ)

Izložbu možete pogledati na www.emz.hr od 3. studenog 2021. godine.