Poslijediplomski studij Etnologije i kulturne antropologije

NOVI DOKTORSKI STUDIJ EKA – UPIS GENERACIJE 2022/2023

                                                                                                                             U Zagrebu, travanj 2022.

Poštovani kandidati i budući studenti,

u ime Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i Poslijediplomskog doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije želimo vam dobrodošlicu na stranice Poslijediplomskog doktorskog studija!
S veseljem najavljujemo da će novi ciklus doktorskog studija Etnologije i kulturne antropologije početi u listopadu 2022. godine.
U iščekivanju pokretanja doktorskog studija i raspisivanja natječaja za prijem polaznika, želimo vas uputiti u osnovne crte novog doktorskog studija. Novi program namijenjen je ambicioznim mladim istraživačima zainteresiranima za društvene i kulturne procese, otvorenima kritičkom mišljenju i društveno angažiranom djelovanju te učenju u korist zajednice.
Program je otvoren studentima etnologije i kulturne antropologije i drugih srodnih studija koji su završili diplomski studij u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Program novog doktorskog studija istraživački je orijentiran i trajat će tri godine. Obvezna nastava održavat će se isključivo tijekom prve godine, a ostatak studijskog programa koncipirat će se individualnim planom studiranja u skladu s istraživačkim interesima svakog doktorskog studenta.
Novitet u doktorskom studiju predstavljaju i uvjeti upisa. U redovite natječajne uvjete uvodi se obveza raspisivanja prijedloga doktorskog istraživanja i dostave pristanka budućeg mentora.
Pri upisu na studij povjerenstvo će ocjenjivati znanstvenu i društvenu relevantnost te izvedivost vaših prijedloga istraživanja. Obrazac prijedloga istraživanja bit će dostupan tijekom natječajnog postupka. No, u želji da se što prije i što bolje pripremite za upis na doktorski studij predstavljamo vam uzorak budućeg obrasca prijedloga istraživanja i obrasca pristanka na mentoriranje. Popis potencijalnih mentora u ak. god. 2022./2023. i područja njihovih ekspertiza možete naći na našim stranicama, u rubrici nastavnici i mentori.

Protekle tri godine obilježili su katastrofični i krizni događaji poput razornog potresa koji je pogodio Zagreb, Petrinju i Baniju te epidemija COVID-19. Trenutno svjedočimo ratu u Ukrajini te humanitarnoj krizi koju je izazvao. Te katastrofe i krize imaju velik utjecaj na sve nas i promijenile su naše ustaljeno gledanje i razumijevanje svakodnevice rada i obrazovanja.
Unatoč tome, nadamo se da će procesi obnove, oporavka i normalizacije ubrzo započeti i da će se s njima vratiti shvaćanje o važnosti temeljnih znanstvenih istraživanja i obrazovanja kao osobnog izazova i jednog od najvažnijih jamstava održive zajednice.
U želji da ćete nam se pridružiti i postati studenti doktorskog programa etnologije i kulturne antropologije s najdužom tradicijom u Republici Hrvatskoj, na najstarijem i najprestižnijem društveno-humanističkom fakultetu u Republici Hrvatskoj, posebno vas lijepo pozdravljamo i s veseljem očekujemo vaše prijave.

izv. prof. dr. sc. Sanja Potkonjak
red prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević
Poslijediplomski doktorski studij etnologije i kulturne antropologije
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu